En vanlig fråga, som bland annat ställdes av det italienska tv-teamet häromveckan, är "hur kan man egentligen se att något mår dåligt? I Tessans fall var det ju uppenbart att något var fel, men ett hårt känsloskal är svårt att tränga igenom för en vuxen. Eller för en kompis. Eller för vem som helst. För faktum är att många försöker dölja sin ledsenhet för att till exempel behålla sin popularitet bland sina kompisar eller för att de inte vill oroa sina föräldrar.
Psykolog Mona Ljung listar några vanliga exempel på att ett barn mår dåligt:
* Förlust av funktion, det vill säga att de inte klarar saker som de tidigare har klarat, exempelvis att planera för nästa skoldag, packa gympakläder, ta med böcker, göra läxor, sköta sin hygien eller annat som tidigare fungerat. Eller om de plötsligt slutar med något de tidigare tyckt om, som att vara med kompisar, spela teater eller fotboll.
* Psykiska symtom som nedstämdhet, överdriven oro och rädsla, lätt irriterade, aggressivitet, förlust av förmågan att känna glädje, aptitstörning, viktförändring, sömnproblem (svårt att somna, vaknar mitt i natten, vaknar tidigt och inte kan somna om), trötthet, känsla av att inte ha någon energi till något, rastlöshet, känna sig dålig, värdelös och skuldfylld, koncentrationssvårigheter, svårigheter att ”tänka tankar färdigt”, ta beslut, ofta återkommande tankar på döden och självmordstankar och självskadande beteende.
* Kroppsliga symtom: Barn som mår dåligt har också ofta olika besvär från kroppen. Det kan till exempel vara huvudvärk, magont, illamående, värk och återkommande infektioner.
* För föräldrar kan det också vara viktigt att fundera över om det skett några förändringar i familjen eller i familjens nätverk. Hur ser relationerna till släkt och vänner ut? Finns det något annat i familjen som kan vara en anledning till att barnet reagerar med oro eller andra symtom? Det kan vara ett nytt syskon eller ny familjebildning, flytt, svår sjukdom, dödsfall, missbruk, psykisk sjukdom eller arbetslöshet. Hur olika livshändelser påverkat familjen är bra att ha i åtanke när man söker hjälp. Det har betydelse för vilket slags hjälp man som familj behöver.
lördag 1 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar